VILÁGRA HOZNI

Világszenzációt keltett, hogy egy katalóniai levéltárban megtalálták egy Gaudi nevű építész terveit, amelyek sosem készültek el. A csodálatosan extrém, korukat meghaladóan eredeti rajzok egy zseniális ember képzeletében születtek meg. Mennyire más lenne ma Barcelona, ha akkor jobb fogadtatásra talál Gaudi, és nem az akkor elismert, de inkább átlagos, mint különleges teljesítményt nyújtó tervezőket részesítik előnyben…

barcelona

Jól van, hazudtam, a fenti hír hamis. Gaudi korának egyik legfoglalkoztatottabb, és legjobban kereső építésze volt. Mecénásaitól minden támogatást megkapott a tervei megvalósításához, bár az akkori átlagpolgárok megbotránkoztatónak találták műveit.

De azért gondolkodjunk el a dolgon! Elképzelted már, hogy milyen lenne, ha nem létezne a Sagrada Familia? Milyen lenne nélküle Barcelona, milyen lenne nélküle Európa, milyen lenne nélküle a Föld? Nem csak, hogy nem épült volna meg a Sagrada Familia, a Güell-park, a Casa Milá, a Casa Calvet, az is lehet, hogy nem elismerő szavakat mondanánk, hanem leszólnánk vagy kinevetnénk a terveket.

– A kreativitás nem csak azt jelenti, hogy ki tudunk találni dolgokat, hanem azt, hogy meg is tudjuk őket valósítani! – hallottam egyszer egy riportban Geszti Pétertől. Az előző bejegyzésemben is írtam arról, hogy a golyóstoll feltalálója nem Bíró László volt, de ő volt az, aki az első igazán jól használható és működő modellt elkészítette és gyártani is kezdte.

barcelonarajz

Próbálgattam a szavakat, melyik is lenne jó cím ehhez az íráshoz: kreativitás, kreáció, alkotás? Tudtam, hogy van egy nagyon szép kifejezésünk! És akkor beugrott: világra hozni! Nem csak Gaudi művei nélkül lennénk szegényebbek! Ki tudja, kinek lenne a Te festményed, versed, dalod a Sagrada Familiája? Hozd világra!

Örömteli és alkotó napot kívánok!

Oláh Gyöngyi www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb időpint húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*