SZEREPLŐK ÉS SZÓVIRÁGOK

kreatív írás
By xlibber - Hestercombe Gardens, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25741608

Hogyan válasszunk nevet a szereplőinknek? Nehéz feladat számodra, hogy az írásaidban feltűnő figuráknak nevet adj? Nézzük meg, hogyan csinálták ezt a nagy elődök!

Nem terveztem, hogy erről fogok írni, de egészen véletlenül, – már amennyiben van valami, ami véletlenül történik, – két cikkben is szembejött velem egy-egy példa.

A múltkori hírlevelemben – itt jobb oldalt iratkozz fel, ha még nem tetted! – már megemlítettem, hogy James Bond ellenfelét, Goldfingert egy magyar építész után nevezte el Ian Fleming. Itt olvashatsz bővebben az extravagáns Goldfinger Ernő életéről és munkásságáról.

Mint a fent említett eset is mutatja, azért érdemes óvatosan bánni a bosszúállás ilyen formájával, mert ha valakinek úgy vágsz vissza az életben elkövetett bűnéért, hogy a regényedben a főgonoszt róla nevezed el, akkor be is perelhet.

A facebook oldalamon tegnap a nap szavának jelöltem a VIRÁGSZŐNYEGET egy bankban tett látogatásom okán. Egy szép holland képpel illusztráltam, amit elég sokáig kerestem. Ma pedig, mikor kinyitottam a gépemet, egyből egy virágszőnyeggel találtam szembe magam, mert a Google felirat virágoskertbe burkolózott.

Nem bírtam ki, rá kellett kattintanom, hogy miről, jobban mondva kiről is szól a történet.  Gertrude Jekyll kertépítészre emlékeztek ezzel a nyitóképpel, aki híres volt a maga idejében, és munkássága máig, is hat, mondhatni virágzik.

kreatív írás
By William Nicholson (5 February 1872 – 16 May 1949) – http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/paintings/miss-jekylls-gardening-boots-201084, PD-US, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=39819560

Hogy kerül a csizma, azaz a kertésznő az asztalra? A róla szóló Wikipédia cikkben megemlítik, hogy egyik öccse, – Walter Jekyll, – Robert Louis Stevenson barátja volt. Így került családjuk neve Stevenson közismert regényébe a “Dr Jekyll és Mr Hyde”-ba. Itt, természetesen, a Jekyll név a jó embert jelöli, vagy legalább is valakit, aki igyekszik a pozitív oldalon maradni…

Ha tudnád, hogy száz év múlva is olvasni fogják a regényedet, kiről neveznéd el a pozitív és kiről a negatív hőseidet az ismerőseid közül, kinek a nevét örökítenéd meg, és miért?

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*