“SAJNOS, A GYEREKKÖNYVEK PIACA…” HAZUGSÁG!

“Aligha lesz sikerkönyv a műve, de úgy hiszem, némi kis hasznot azért hozhat nekünk…” A mondat a Miss Potter című filmben hangzik el. A Nyúl Péterről szóló könyvek azóta is az angol gyerekirodalom klasszikusai. Miss Potter abból a “kis haszonból” egy vidéki birtokot vett, és később még hozzá jó nagy darab földeket, hogy megvédje az iparosítástól a gyönyörű vidéket! Itt nézheted meg az egész filmet! >>

Kísértetiesen hasonló szöveg hangzik el A J. K. Rowling sztori című filmben is: “Fogadjon el egy jó tanácsot! Ne adja fel a munkahelyét! A gyerekkönyveken nem lehet nagy pénzt keresni.” Azt hiszem ennek a másik Potternek a sikeréről nem kell senkit külön bekezdésben informálnom.  J. K. Rowling az első olyan milliárdos a földön, aki írásai révén tett szert vagyonára. Gazdagabb az angol királynőnél, könyveit többen olvassák, mint Shakespeare műveit. Vagyonának több mint egy tizedét ő is jótékonysági célokra használta fel. J. K. Rowling igaz története>>

A gyerekkönyveknek igenis van piaca, ráadásul óriási hatással vannak az életünkre! A végső lökést ehhez a cikkhez az adta, hogy az alábbi képet posztolta ma valaki a Facebookon:

Csak jöttek a kommentek és az emlékek, mindenkiben megpendített valamit ez a kis rajz! Gyerekkorunk alapvető szellemi tápláléka a Mosó Masa mosodája mellett – amiben ez az illusztráció is szerepel, –  a Gőgös gúnár Gedeon, az Én-Te-Ő, A mesebolt címe is felmerült.

Vajon hányadik kiadásánál tartanak már ezek a kötetek? Hát Janikovszky Éva írásai? Lázár Ervin meséi?

És az új kedvencek? A Rumini sorozat, a Trappiti kötetek, a Gyerünk haza! és a PetePite? Az Anna, Peti és Gergő könyvekért sorba kell állni az antikváriumok honlapjain, vagy ha sürgősen kell, lehet licitálni az online vásártereken, és nem egy forintról indul az ár!!

Akkor most hogy van az, hogy nincs pénz a gyerekkönyvekben? Kinek veszünk meg mindent, ha le is kell mondanunk valamiről? A gyerekünknek! Kinek a legfontosabb, hogy míves írásokon és illusztrációkon formálódjon az ízlése? A gyerekünknek!

Nekünk szerencsénk volt, mert az ötvenes évektől sok meghurcolt vagy megtűrt művész “bújt el” a gyerekirodalomban, így kiváló könyveken és nívós rajzokon nőhettünk fel a hatvanas és hetvenes években.

Már felnőttként, egy Réber László kiállításon járva döbbentem rá, hogy az emlékezetembe beleégett képek mögött micsoda művészi fejlődés, milyen letisztult gondolatiság van, hogy honnan is eredtek ennek a markánsan megkülönböztethető világnak a formái, vonalai, összefüggései.

Igazából ezzel nem elijeszteni akarlak a mesék és gyerekeknek való történetek írásától, hanem éppen hogy rábeszélni! Ki tudja, talán éppen Te leszel a következő, aki a “Sajnos, a gyerekkönyvek piaca…” című fejtegetést meg fogod cáfolni, és évtizedekig vagy évszázadokig hatással leszel a jövő nemzedékeire!

Arról, hogy a mese gyógyít és tanít, arról, hogy a mese kultúránk megőrzője, most nem is beszélek! Csak biztatlak, hogy olvass sok mesét a gyerekednek, unokádnak, magadnak az ünnep napjain! Szombaton együtt fogunk alkotni az év utolsó tréningjén! Itt írhatsz történeteket ajándékba is! S ha emiatt nem fogsz boltokban tülekedni, még vásárolhatsz 5-10-20 ezer forintért utalványt a jövő évi jobb agyféltekés tanfolyamokra…

 

Ajándékutalványok a 2017-es tréningekre >>>

További vidám készülődést és jó olvasást kívánok!

Oláh Gyöngyi www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb alkalom húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*