A NYUGHATATLAN NYUGGER

KREATÍV ÍRÁS
KREATÍV ÍRÁS

Mielőtt sértődés esnék, leszögezem, hogy akiről szó lesz a bejegyzésben, saját maga használja a nyugger kifejezést önmagára és sorstársaira. Csakhogy ő nem akar a belenyugvó nyuggerek sorsában osztozni, kísérletet tesz életet vinni az unalmas mindennapokba.

A 2014-es holland könyvsiker, A 83 és 1/4 éves Hendrik Groen naplója, amely nálunk a “Lesz ez még így se” címmel jelent meg, nem csak a bestseller listákat vezette, de találgatásokra és nyomozásra is okot adott, mivel a szerző sosem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Az író akkora legendává vált, hogy a könyvön szereplő  – rajzolt – arcmását többen magukra is tetováltatták, de bögre és póló is kapható a Hendrik Groenról készült grafikával.

Az idősek otthonának Che Guevaraja nem akarja unatkozva várni a halált, megalakítja az “Öreg, de még nem halott” klubot, és titkos naplóban örökíti meg a csapat által elkövetett kihágásokat. A nem mindennapi kalandok sora, és a halállal szembeszálló hős alakja – az amúgy is egyre népszerűbbé váló – “50 után is van élet és szerelem” kategória egyik gyöngyszeme.

 

Idén a második kötet jön ki, most már a 85 éves Hendrik élményeiről. Az írót továbbra sem látta senki, a 2016-os díjátadóra sem ment el, ahol első kötetéért vehette volna át a holland könyvek közönségdíját, ha jól fordítom (De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek).

Híres írók között keresgélték az álnév használóját, de talán egy 61 éves zenetanár lesz a “bűnös”. A kiadó a titoktartási szerződésre hivatkozva továbbra is hallgat.

Én megértem az írót. Bár a könyvet mindenki imádja, és sokak számára feltárta az idősek otthonának zárt világát, és segít más szemmel ránézni az életnek erre a szakaszára – hogy ez miért fontos szerintem, itt részleteztem: http://vant.cafeblog.hu/2015/08/31/egyutt-erzes/ -, ettől függetlenül, ha akár ő, akár a szülei vannak egy adott otthonban, és az író kilétének tudatában “elárulva”, “kifigurázva” éreznék magukat az ott lakók, az nem lenne szerencsés.

 

Tehát a következtetések:

Akár 61 éves az író, akár 83 és 1/4, sosem késő elkezdeni az alkotást.

A másik, hogy gondolkodjunk kiadás előtt, hogy milyen hatással lesz a könyvünk másokra, és ha szükségesnek érezzük, nyugodtan használjunk álnevet.

És a legfőbb; bárki is Hendrik Groen, kövessük őt, és élvezzük az életet, mindig, mindenhol!

 

“Sose adjuk fel a gyermeki játékosságunkat”, Fellini

Örömteli és alkotó napot kívánok!                

Oláh Gyöngyi www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb alkalom húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*