KREATÍV JELENTÉSE, AZAZ KREATÍVKA ÉS ANTIKREATÍVKA ESETE

Kreatív jelentése

Ha igazán kreatív lennék, akkor most valami jó kis történetbe ágyazva mondanám el Neked, hogy mi is a kreativitás, és kit nevezünk kreatívnak, mi a kreatív jelentése!

Mondjuk így kezdeném: Egyszer két kismacska belopózott a tehénistállóba, mert friss tejet akartak inni. Ahogy felmásztak a tejessajtár szélére, bele is estek azon nyomban…

Amíg ők kapálóznak, mi nézzük meg a Wikipédián, mi is az, hogy a kreativ! Hoppá! Nem szerepel a kreatív jelentése, pontosabban a kreativitás, azaz az „alkotókészség” magyarázata ugrik fel. Azért itt is megtalálom – kreatívan – a kreatív személyiség jellemzőit.  Gyorsan ide is írom Neked:

Kreatív személyiség jellemzői:

 • szellemi egészség és hatékonyság (megismerési vágy, kíváncsiság, érdeklődés, függetlenség a gondolkodásban, vélekedésben, stb.)
 • az önmegvalósítás szándéka, önkifejezési akarat
 • pozitív én-kép, magabiztosság
 • pszichológiai biztonság
 • a személyiség szabadsága, a korlátozások elleni védekezés
 • a környezet tökéletesítésre, konstruktív megváltoztatására való törekvés
 • nonkonformitás
 • a korlátozások, kötöttségek, szabályok nehezen tűrése, illetve ha ezeknek értelmét nem látja, lázad, tiltakozik ellenük.

De mi történt a kismacskákkal?

Ne hagyjuk magukra őket, hiszen a kreatív ember mindig kíváncsi, illetve, ahogy olvastuk fentebb, a konstruktív változásokra törekszik, azza segíteni akar, hogy jobban menjenek a dolgok!

– Jaj, megfulladunk, jaj, meghalunk! – nyávogott kétségbeesetten Antikreatívka.

Kreatívka is hallatta a hangját, de ő inkább egy kis dalocskát fabrikált, és énekelgetve úszott:

– Mit tegyünk, mit tegyünk, innen haza hogy megyünk? Meg van! – kiáltott fel Kreatívka.

– Igyunk meg annyi tejecskét, hogy leérjen a lábunk, akkor aztán egyikünk a másik hátára mászik, kiugrik a sajtárból, megkéri Bú nénit, hogy döntse fel a patájával a dézsát, és így mindketten megszabadulunk! De kezdhetjük azzal is, hogy ketten egyszerre kiabálunk Bú néninek, hátha úgy erősebb a hangunk és meghallja, hogy itt vagyunk, és kiszabadít. Kiáltsuk egyszerre, mire hármat számolok, hogy „Segítség, Bú néni!”

A két cica közül melyik volt a kreatív?

Kreatívka hozzáállása mindenképpen kreatívabb, hiszen:

 • nem ijed meg a problémától
 • hisz abban, hogy van megoldás
 • pozitívan kezeli a helyzetet
 • a folyamatot, a problémamegoldást is élvezetesnek találja
 • bízik az ötletében, de van alternatívája, elfogadja, hogy hibázhat,
 • cselekvési terve is van, nem csak fejben okoskodik,
 • nekilát kipróbálni a verziókat!

Szóval mi is a kreatív jelentése?

A kreatív jelentése önmagában nem csak az, hogy valakinek sok minden jut az eszébe sok mindenről. Aki valóban kreatív, az meg is tudja valósítani azokat a dolgokat, amelyeket elképzel, illetve a kipróbálás folyamán olyan tapasztalatok birtokába jut, amelyek aztán még tovább segítik abban, hogy egyre inkább bízzon a szellemi teremtő- és a fizikai alkotóképességében, és egyre életképesebb ötletekkel álljon elő.

Arról már többször írtam, hogy a poroszos oktatás ezt a hozzáállást „bünteti”, Vekerdy Tamás meg 40 éve könyörög, hogy ne tegyük ezt! “Hogyan lehet az érzelmi intelligenciát fejleszteni az iskolában? Művészeti oktatás által. Egészségesen fejlődik a gyerek, ha kreativitását nem elfojtják, hanem bátorítják. Csak nem szabad azt elfelejteni, amit Márai is megjegyzett, hogy a művészet nem az, amit a nyárspolgár hisz róla, vagyis nem „a művelődés tárgya”. Ráadásul a művészet az agresszióoldás leghatékonyabb eszköze – állítja Vekerdy.” Itt olvashatod a teljes cikket.

A jobb agyféltekés kreatív írás tréningeken lehetősége van minden résztvevőnek arra, hogy kreatív énjét újra felfedezze és kibontakoztassa. Trénerként az a legfontosabb célom, hogy megéljük azt az állapotot, amit az alkotás öröme és az önkifejezés szabadsága ad, és a kreatív jelentése ne csak egy fogalomként, hanem megélt élményként marad meg mindannyiunkban. És hogy mi lett a cicákkal? Kreatívka kreatív ötleteivel megmenekültek, és boldogan éltek, amíg világ a világ és még hét nap! Holnap legyenek a Te vendégeid!

És hogy mi az a kreatív írás? Olvasd el itt!

Örömteli és alkotó napot kívánok!

Oláh Gyöngyi Leonida

www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb alkalom húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*