Kreatív írásból nem lehet megélni?

kreatív írás
kreatív írás

Ha az írói szakma, a kreatív írás, az írói tréningeken való részvétel szóba kerül, akkor a szülők, rokonok, barátok szélsőségesen reagálnak.

Volt már nálam olyan fiatal, aki csak titokban tudott elszökni az író tanfolyamra, és volt olyan, akit nagy szeretettel és támogatással hoztak el a szülei, hogy elmélyülhessen a kreatív írás rejtelmeiben. Azok, akik ellenzik az írói álmokat, elsősorban az anyagi megbecsülés hiányára hivatkoznak. Még mindig él sokakban az éhező művész hamis képe.

Hagyjuk a kifogásokat!

Az egyik neves üzleti tréner meséli, hogy a balatoni népszerű étterembe nem fértek be ebédidőben, és a szemközti, üresen tátongó helyre tértek be jobb híján, mert borzasztóan éhesek voltak. Az unatkozó tulaj elbeszélgetett velük, és előadta, hogy hát, nehéz idők járnak, nem megy a bolt, nincs pénze az embereknek… Közben a másik oldalon sorban álltak a vendégek, szinte közelharcot vívva, hogy bejuthassanak.

Azt is sokszor hallom, mikor – a ma oly népszerű – ezoterikus-spirituális technikákkal akar valaki dolgozni, hogy hát, nehéz idők járnak, kell ez, de inkább csak ingyen, nincs pénze az embereknek… Miközben ismerek olyan masszőröket, tisztánlátókat akiknek egy évre előre tele a naptárjuk, várólistás emberek könyörögnek bejutásért, és – nagyon helyesen, – nem olcsón dolgoznak.

Na, de hogy jön ide a kreatív írás? Az mégiscsak művészet!

Művészet az eladás is, azt is meg lehet és meg kell tanulni! Ahogyan azt Robert Kiyosaki mondta: “Nem a legjobban megírt könyvek vannak a New York Times listáján, hanem  a “bestseller” könyvek.”

kreatív írás

Igen, a fenti számokat jól láttad. Igen, ezeket kreatív írással keresték.

11-en a Forbes lista legelejéről, akik legalább 11 millió dollárt kerestek 2016 júniusa és 2017 májusa között. Ráadásul köztük olyan “hátrányos helyzetű” emberek lettek dollárban milliomosok, mint a női írók, gyerekkönyv írók, gyerekkönyv író női írók.

Ha finoman szólva nem vagy túl jó véleménnyel A szürke ötven árnyalatáról, szerintem nem jár emiatt a sarokba sírdogálni E. L. James. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy írj akármit, csak kreatív írás legyen, meg legyen benne jó sok 18 éven felüli tartalom… Csak azt, hogy a Te műved is meg fogja találni a közönségét, és a siker után is fogsz kemény kritikákat kapni, tehát már jobb most megtanulni, hogy mivel szabad törődni, és mivel nem, mert nem lenne jó, ha meg sem születne a könyved meg sem született bírálatok miatt.

Javaslom, nézz utána az írók életrajzának, mert sok erőt meríthetsz a történeteikből!

Örömteli és alkotó napot kívánok!

Oláh Gyöngyi Leonida

www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb alkalom húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*