KREATÍV ÍRÁS VS LUSTASÁG

kreatív írás

Hajnalban, félálomban, mikor a bal agyfélteke amúgy is ellazult állapotban van, az álom és valóság határán lebegve fantasztikus képeket vetít elénk az elménk. Ha úgy ébredünk fel, hogy ezekből még emlékszünk valamire, igazán kreatív írást vethetünk papírra vagy monitorra. “Csak” a lustaságot, a másik oldalra való átfordulás vágyát kell legyőznünk!

Nekem ma sikerült a félhomállyal, a gyengébb szemüvegemmel, az álmosságommal megküzdenem. És megszületett ez a szürreális szösszenet a koránkelők kreatív írás jegyében.

Latinovits a négyes-hatoson

Még éppen csak beférek, mielőtt becsukódik a villamos ajtaja. A Nyugatinál mindig ez van. Nem is tudok beljebb menni. A kapaszkodót keresve felnézek, és úgy is marad a kezem a levegőben. Latinovits? Mit csinál itt? Már nem él… Kattognak az agyamban a fogaskerekek. Attól félek, mások is hallják a zajukat, olyan erősen csikorognak. A Jászainál sokan kiszállnak. Gyorsan leülök egy székre, hátha az segít rajtam. Kinézek az ablakon az imádott budapesti panorámán merengve, amit nem tudtam évtizedek alatt sem megunni. De újra az ősz férfi felé húz a tekintetem. Kétségtelen, hogy Ő az, már mások is nyíltan bámulják. Hirtelen eldől, feje mégsem koppan, csak tompán, finoman ütődik a padlóhoz. Mi az a fehér hab? Epilepsziás roham? Mellé térdelve látom, egy finom, fehér, levendula-illatú gyolcskendő van az arca alatt. – Majmunka… – mondja csukott szemmel, mosolyogva, s hirtelen – olybá tűnik, – már egy vonaton utazunk… Eltűnik a napsütés, a Halászbástya, a Mátyás-templom, a Vár, a Citadella, a Szabadság-szobor, a Lánchíd, a Parlament. A Duna vizén játszó napfényt a fekete bársonyon tündöklő csillagok váltják fel. Egy egyenruhás, régimódi kalauz jön. A jegyeket kéri. Mindenki nevet, nem tud mit kezdeni az értelmünk a csoda és a hétköznapiság abszurd találkozásával. Nem is kutat senki bérlet után. A feltápászkodó Szindbádot nézzük, amint leporolja nadrágját, megigazítja felöltőjén a gallért. Körülnéz, és pillantásával búcsút intve kilép a kinyíló ajtón, mélyet szippantva a margitszigeti éjszaka orgonaillatú levegőjéből. Valahonnan női kacagást hoz a szél, egy foszlánya még betéved a villamos légterébe. Azóta is fel-felhangzik egyes napokon a négyes-hatoson, és ezerszirmú elvágyódás nyílik nyomában az emberek szívében.

Az ihlet bármikor jöhet a kreatív íráshoz!

Legyen melletted papír és toll, hogy ha éjjel vagy korán reggel megörökítésre méltó gondolatok, ötletek bukkannak fel a láthatatlan birodalmakból, akkor legalább pár szóban rögzítsd őket, mert hiába bízol abban, hogy ez olyan érdekes és logikus vagy fantasztikus, hogy úgysem fogod elfelejteni! És nagyon bántó tud lenni az érzés, hogy valami csúcs dologról lemaradtam, csak mert húzott az ágy!

A jobb agyféltekés írás csoda, de nem csodaszer!

Nem hagyhatjuk ki a megvalósító, következetes, magán erőt vevő énünket sem az írás folyamatából. Az álmodozás, a fantázia szép dolog, a jobb agyféltekét szabadjára engedni felszabadító élmény. De ha ott a pillanat, légy magaddal szigorú, tiszteld az inspirációt, amit kaptál, és oszd meg, mert nem csak a Tiéd!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*