KREATÍV ÍRÁS – AZ MEG MI FÁN TEREM?

kreatív írás

Arról, hogy, mi a kreatív jelentése már korábban írtam itt, de most nézzük meg, hogy mi a kreatív írás, mitől kreatív egy írás, mitől kreatív egy író tanfolyam?

Itt van Amerika?

Miközben pincérkedik vagy taxizik, az amerikai népesség minimum fele hálivúdi sztárnak vagy bestseller írónak készül, legalábbis az amerikai mozikból ezt lehet leszűrni. A színművészi karrierről álmodók színiiskolákba járnak, de hova járnak a leendő hírneves írók? Kreatív írás kurzusokra vagy scriptwriter-képzésekre.

Nem olyan régen ez még igen távolinak tűnt a magyar valóságból nézve, de ma már számos kreatív írás tréningből választhat az egyszerű földi halandó Magyarországon is. A bőség zavarával küzdünk, hiszen lehet egyetemi szinten okosodni, lehet neves íróktól első kézből tanulni, lehet filmes  irányultságú iskolákban forgatókönyvírásra specializálódni.

Biztos, hogy írás, nem rajzolás?

 

Aztán itt van ez a jobb agyféltekés kreatív írás nevű dolog. Jobb agyféltekés rajzolásról már mindenki hallott, de jobb agyféltekés kreatív írás!? Ez egy magyar találmány, Vidi Rita fejéből pattant ki egy jobb agyféltekés rajzolás kurzus ihletett állapotában. Franchise rendszerben terjed, és ahogyan Betty Edwards forradalmasította a rajzolás oktatását, ez a módszer az írás oktatását fogja az egész világon megreformálni. Te, mint szerencsés magyar, kipróbálhatod a tréningjeinken itt és most!

De vissza az alapkérdéshez, mi a kreatív írás? A meghirdetett tréningek, tanfolyamok, szakok általában akkor használják ezt a kifejezést, ha szépírókat képeznek, azaz megkülönböztetik magukat azoktól, akik tudományos céllal írandó művek készítéséhez adnak segítséget, vagy azoktól, akik az írás lassan kiveszőben levő formáját a kézírást oktatják szépírás vagy kalligráfia formájában.

Írónak nem születni kell?

 

A kreatív írás kifejezést mi a jobb agyféltekés író tanfolyamokon olyan értelemben használjuk, hogy a jobb agyfélteke felszabadításával olyan állapotba hozzuk magunkat, mikor a fantáziánk szabadon szárnyal, a vizuális központunk nagyon élénk, és magunk előtt látott képeket úgy tudjuk leírni, hogy a majdani olvasó színes-szagos-hangos, szinte tapintható formában lássa maga előtt.

Természetesen a nagy írók azért lettek nagy írók, mert ezt az érzést váltják ki az írásaik belőlünk. A szereplőik megelevenednek, bennünk élnek. A kreatív írás tréningek célja, hogy megtapasztaljuk, az ilyen fajta alkotásokra nem csak születni lehet, tanulható is a technika, amivel létrehozhatjuk őket.

De én a szakdogámmal szenvedek, még nem a könyvírásnál tartok!

 

Összefoglalva tehát a kreatív írás egyrészt az írás minőségét-milyenségét jelenti, író tanfolyamoknál pedig azt, hogy elsősorban szépírókat képeznek az adott helyen és módszerrel. Ezzel együtt az írói készség nem áll meg a műfaji határoknál, ha szakdolgozatot, beadandót, tudományos értekezést vagy szakkönyvet kell írni, akkor sem hátrány, hogy megtapasztaltad a kreatív írás fortélyait. Erről többet a következő bejegyzésben írok.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*