KI HIGGYEN BENNED?

Folytassuk ott, ahol tegnap abbahagytuk! “Soha senki nem fog úgy hinni az üzletedben, mint Te! Ne is várd el senkitől, a leglojálisabb munkatárstól sem! Tudd, hogy ez a Te dolgod!” – mondta Grace Bonney édesapja tanácsként a lányának.

Soha ne várd el senkitől, hogy higgyen az írásodban. blackwriterEz a Te feladatod! De ehhez egy jó nagy adag önbizalom és magabiztosság is kell. Amikor elkezdtem írni a Meglepetésbe a cikkeimet öt évvel ezelőtt, nem mertem megnézni őket kinyomtatva. A főszerkesztő, aki ifjú kora ellenére a szakma mestere, azt mondta, ilyet még sosem látott! Mindenki rohan körbe, lobogtatva kezében a lapot, ha eljut odaáig, hogy bekerüljön a nyomtatott sajtóba.

Jól esik, mikor azt mondják nekem, nagyon szeretem az írásaidat. De ez ritkán hangzik el. Legtöbbször azt mondják, láttam a cikkedet. De nem jön kommentár. Vagy azért, mert azt gondolják, neked bejött az élet, nincs szükséged rá, hogy dicsérjenek, de az is lehet, hogy irigyek.

Anyukám könyvbemutatójára egy kedves régi barátnő azért nem ment el, mert nem tudta elviselni, hogy Anyukám megvalósította az álmát, és megjelent a könyve. Anyukámban egy világ omlott össze, mert még hatvanon túl is csodálta a két évvel felette járó nagylányt, aki neki ikon volt… addig a pillanatig, míg ezt be nem vallotta…

Aztán előfordul, hogy tényleg nem tetszik valakinek, amit írok, vagy nincs róla véleménye, lehet, hogy nem is olvasta el, csak az volt számára érdekes, hogy ismerős vagyok… Vannak keményebb dolgok is, mikor az arcodba vágják, hogy Neked nem sikerült a házasságod, pont Te adsz tanácsot a párkapcsolatról… Ugyanígy lehet, hogy nem szakértőként, hanem írói munkásságod miatt kritizálnak. Ezt is fel kell dolgozni. Meglátni, van-e igazságtartalma a beszólásnak, kritikának? Érdemes-e rá időt fordítani, van-e valami, amin tényleg jó lenne változtatni?

Mi következik ebből? Sokkal kevesebb visszajelzést fogsz kapni az írásaidra, mint amire számítasz (míg meg nem írod a következő Harry Pottert…) . Az emberek természetesnek veszik, hogyha ezt megugrottad, akkor van önbizalmad, nem fognak pátyolgatni. A népszerűség nem azt jelenti, hogy sokan szeretnek. Azt jelenti, hogy sokan ismerik a műveidet, sokan gondolják azt, hogy ismernek, és ennek a sok embernek a fele imád, a másik meg utál. A nyilvánosság ezzel jár.

De ez a külső hatás. A lényeg belül, Benned dől el! Attól lesz érték, amit csinálsz, hogy Te magadat is és a művedet is értékesnek látod. Neked kell hinned magadban és a könyvedben. Javíthatsz, tanulhatsz, fejlődhetsz, változtathatsz! De maradj a saját utadon!

Örömteli és alkotó napot kívánok!

Oláh Gyöngyi www.leonida.hu

“Arra hogy elültess egy fát, a legjobb alkalom húsz éve lett volna. A második legjobb alkalom ma van.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*