Itt a vége, fuss el véle!

“Túl sokan akadnak el ott, hogy hogyan kezdődjön a könyvük, pedig inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy hogyan fog végződni!”

Ezt a megszívlelendő gondolatot ma reggel hallottam Malcolm Gladwelltől. Amikor a karaktertervezésről beszélgetünk, akkor szoktunk példákat keresni arra, hogy a a főszereplő/k/ jellemfejlődése hogyan határozza meg az írás ívét.

Ezeket a jó példákat, mintákat kell nekünk is követni. Ha tudjuk, hogy hősünket honnan hová akarjuk eljuttatni, akkor már tulajdonképpen készen is vagyunk a könyvünkkel, csak a két pont közti űrt kell kitölteni. 🙂

Író születik – 2018. július 21-22. (hétvége)  http://www.leonida.hu/treningek/iro-szuletik/

Blogger Workshop – 2018. július 30. (hétfő)  http://www.leonida.hu/blogger-workshop/ 

Író születik – 2018. augusztus 4-5. (hétvége)  http://www.leonida.hu/treningek/iro-szuletik/

Vagyis Gladwell figyelmeztetése teljesen jogos. A múlt hétvégi Anya-lánya Mesevarázsló Nap egyik résztvevője is így fogalmazott: “… jobban meg kellene dolgoztatnom a fantáziám, hogy legyen vége is a történetnek, ne csak eleje :).”

A tréningen arra fókuszálunk, hogy hogyan kerüljünk bele és maradjunk benne a könnyed írás folyamatában. Van, mikor teljes, kerek történet születik 20-30 perc alatt, van mikor továbbírásra, továbbgondolásra késztető kezdet készül el. Ezzel nincs semmi gond, hiszen a tréning célja a jobb agyféltekés felszabadultság megélése-megérzése, és az egyetlen korlát az idő, amivel számolnunk kell.

De otthon már lehet dolgozni a karakterlapokkal, elmetérképpel, íróknak készült applikációkkal, hogy lássuk az írásunk egészét. Persze, ezt sem lehet kőbe vésni, hiszen vannak írók, akik azt mondják, ha elkezdik megírni egy ötletüket, akkor a szereplők egy idő után életre kelnek, és már nem az író írja a történetet, hanem maguktól folynak az események, a szerző csak lejegyzi őket.

És hogy kinek fog szólni a Te könyved? Erről bővebben holnap írok, és a következő bejegyzésből közelebbről megismerheted Malcolm Gladwellt is, és megtanulhatsz tőle még egy fontos dolgot!

                   Örömteli és alkotó napot kívánok!                

Oláh Gyöngyi Leonida

www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb alkalom húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*