Hogyan írjunk könyvet?

HOGYAN IRJUNK KONYVET FRANK MCKENNA

Minden kezdő íróban felmerül a kérdés, vajon van-e bevált receptje a könyvírásnak? Hogyan írjunk könyvet akkor, ha még sosem csináltunk ilyet?

Hogyan is vélekedett erről Rejtő Jenő?

A regény úgynevezett előzményein olvasó és író egyaránt szeret hamar túlesni. Az ilyesmi részint unalmas, részint sablonos, különösen ma, mikor a regényírás bizonyos fajtáit már nem is iparszerűen, hanem a konyhaművészet szabályai szerint, kész receptek alapján főzik ki. Például: „Végy két ifjú szerető szívet, törd meg, forrald fel a szenvedélyeket, hintsél a tetejébe egy kis édes egyházi áldást, és jól megfőzve vagy félig sületlenül bármikor feltálalhatod az olvasónak.”

HOGYAN IRJUNK KONYVET FRANK MCKENNA
Photo by frank mckenna on Unsplash

Nem mondom, gyakorlásnak jó lehet egy nagyon romantikus, bár kissé szimpla szerelmi történet megalkotása is, de általában már valami motoszkál Benned, ami könyvvé akar válni. Valószínűleg mélyebben megérint a téma, minthogy egy átlagos irományt akarj belőle írni, csak azért, hogy elmondhasd, van már köteted.

Ahhoz, hogy könyved legyen, először írnod kell!

Hogy hogy értem ezt? “Azért ideáig már csak eljutottam magamtól is!” – gondolod, de nem tudod, hogy hány embernek van belső blokkja az írással kapcsolatban. Hiába lenne pontos útmutató a letehetetlen könyv írásához, ha az első momentumnál beindul az önszabotázs, és egy mondat nem sok, annyit nem tudsz leírni. Vagy, ha folyton megmutogatod másoknak az első oldalt, amit leírtál, és mindjárt kívülről vársz visszaigazolást a művedre… Nem fogod folytatni, ha a kezdeti energiádat, amivel nekilendültél ilyen hatásoknak teszed ki. Személyes példámmal is tudom bizonyítani.

Nem a mások véleménye a gond? Mélyebben van a probléma? Akkor ezeket próbáld ki!

HOGYAN IRJUNK KONYVET

Netán azok közé tartozol, akik szkeptikusak, hogy úgysem olvas senki? Vagy éppen a saját sikeredtől félsz titokban? Ezzel sem vagy egyedül!

Ha már eljutottál odaáig, hogy van jó pár oldal a könyvedből, ha örömmel várod a pillanatot, hogy újra leülhess írni, akkor már van miről beszélni!

A jobb agyféltekés írás tréningeken begyakoroljuk az örömteli, könnyed alkotás folyamatát. Élményszinten megéled, hogy olyan gyorsan és olyan minőségben produkálod majd az írásokat, hogy magadat is megleped. A többiek élőben kapott reakciói, és a Te érzéseid mások írásaival kapcsolatban szintén sok mindent megvilágítanak majd.

A jobb agyfélteke mellett a bal is kap információt arról, hogy hogyan is kell megtervezni a regényt, a karaktereket, a cselekményt. Ezután már Te is más szemmel fogsz nézni egy filmet vagy sorozatot, olvasni egy könyvet. Nem csak a regény, a novella, a szakkönyv, a mesekönyv is szóba kerül majd.

 Ezt értem, de hogyan kell könyvet írni? 🙂

Kreatívan. Kitartással. Vannak eszközök, például netes applikációk, lehet elmetérképet készíteni. Én tervező sablonlapokat csináltam. De van tanácsadó kötet “Hogyan írjunk könyvet 14 nap alatt?” címmel is.

Én azt mondom, hogy írjál jó sokat, szokj rá a rendszeres alkotásra! Utána pedig, ha már van anyagod, elkezdődhet a “gyúrás” folyamata. Lesz egy pillanat, mikor azt érzed, hogy ez így tökéletes, nem kell már semmit hozzátenni, sem elvenni belőle. Én ezt harmóniának hívom, mikor minden a helyére kerül.

“Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.” – gondolnánk, de nem! Most kell az olvasókat magunk köré gyűjteni! Sőt, már a könyv készítése közben érdemes felvenni velük a kapcsolatot, hogy mire kész a könyv már várva várják!

HOGYAN IRJUNK KONYVET

Ezért kell blogolni, ezért érdemes eljönni a Blogger Workshopra is! A tréning után pedig mindig lehet kérdezni a facebook csoportban azoktól, akik éppen a legfrissebb információval rendelkeznek a könyvkiadásról, mert éppen most jelentetnek meg valamit e-book vagy nyomtatott könyv, esetleg hangoskönyv formában.

Szandra tapasztalt bloggerként és világjáróként érkezett az “Író születik” tréningre májusban, és a napokban kerül fel az e-könyve az Amazonra. Ha neki sikerült, Neked sem lehetetlen!

Örömteli és alkotó napot kívánok!

Oláh Gyöngyi Leonida

www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb alkalom húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*