BONTAKOZTASD KI MAGADBAN A MŰVÉSZT! 1.0.

kreatív írás
kreatív írás

Milyen belső blokkok akadályozhatják, hogy elkezdjünk írni?  Kit érdekel? – mondaná Csernus doki! Írj!better-writer-graphic

Melyik a kedvenc Kosztolányi versed? Én nem tudok választani az Őszi reggeli és a Hajnali részegség között… A legszebb szerelmes vers? József Attila Ódája vagy Tóth Árpád Esti sugárkoszorúja?

Nincs is jelentősége, melyik a szebb… Csak az számít, hogy megérinti-e éppen az adott pillanatban az olvasóját? Az írónak, költőnek ebbe már nincs beleszólása. Ahogy egy régebbi írásomban megfogalmaztam: “Valami megszületik. De nem az írónak. Másoknak. Akiknek a szemében, elméjében és szívében újra életre kelnek majd ezek a szavak és mondatok, ahogy olvassák őket. És minden kis külön világban más értelmet nyernek, más emlékekkel, érzésekkel olvadnak össze.  Már nincs hatalmad felettük. A történeted másban, máshogy él tovább.” (Oláh Gyöngyi: Alessandro)

Akkor mi felett van hatalmunk? Magunk felett. A feladat felett, hogy a belső hangra hallgassunk, amelyik írásra biztat. Ne a kétkedőre, kritizálóra, önbecsmérlőre figyeljünk! A halogatót se hallgassuk meg! Julia Cameron, amerikai forgatókönyv író, “A művész útja” című könyv szerzője beszámol arról, hogy volt olyan napja, mikor annyira nem bírt leülni írni, hogy mivel már minden mást elvégzett, kínjában inkább nekilátott és kitakarította, átmosta a mosógépet!!!

hardwriting

Ha profik is járnak így, akkor mi se szégyelljük, inkább tanuljuk meg kezelni az ilyen helyzeteket. A jobb agyféltekés írás tanfolyamokon megtanuljuk, hogyan kerüljünk ihletett állapotba. De ez önmagában nem elég. Haza kell menni, és írni kell. Bárki bármit mond! Ha leszólják a művet, ha felmagasztalják, ha plagizálással vádolnak… Ne érintsen meg semmi!

Az írásért írj! Vegyél le a polcról egy József Attila, Radnóti vagy egy Petőfi kötetet! Nézd meg, mennyi vers van benne! Ezek a költők nem érték meg a negyvenedik évüket, mégis ennyi mű maradt utánuk. Van olyan, amelyik gyengébbnek, kiforratlanabbnak tűnik. Akkor mi van? Azoknak nem kellett volna megszületni? Dehogynem, hiszen ezek is kellettek ahhoz, hogy megírhassák azokat a csiszolt gyémántnak tűnő tökéletes alkotásokat, amelyek ma a tankönyvekben szerepelnek. Sőt, a kevésbé sikerültek is lehetnek kedvencei valakinek!

Mikor József Attila megírta az Ódát, és lelkesen bemutatta a kávéházi törzsasztalnál ülő akkori irodalmi potentátoknak, azok fanyalogva fogadták. Ki emlékszik ezekre az emberekre ma néhány bölcsészen kívül? Nem sokan. Az Óda sorai viszont itt vannak velünk azóta is, valami nagyon mélyet, őszintét elmondva a szerelemről.

Az ihlet ajándék. Valahonnan fentről, a magasból, vagy mélyről a szívünkből? Mindegy, mit gondolunk, de fogadjuk el és adjuk tovább!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*