A LÚDTOLL, A TOLATÓRADAR ÉS A HENTES

Drága Dávidom, kivel meghatározhatatlan kapcsolatban állok, – kollégák voltunk, most meg távolról imádjuk egymást barátilag, – szép hosszú üzenetben foglalta össze nyári élményeit. Azt írta: “Bocsánat, hogy késve, de te tudod a legjobban, hogy az íráshoz idő kell.” Bizony, hosszan kellett pötyögnie ezt a kisregényt a mobiljába. De vajon nekifogott volna, ha tintával és lúdtollal kell írnia nekem?

ladislao-jose-biros-117th-birthday

 

Ez a Google mai, magyar vonatkozású fejlécéről jutott eszembe. Ma lenne 117 éves Bíró László a golyóstoll feltalálója. Mit mondjak? Kirázott a hideg a gondolatra, hogy milyen lenne, ha pennával, téntával, de akár csak töltőtollal kellene írnom!

Most felrémlenek előttem az első évek az iskolában. A töltőtoll, amiben patront kellett időnként cserélni, és ráadásul sokszor folyt is, volt hozzá kis rongydarabokból készült tintatörlő alkalmatosságunk. Jó kis pacákat tudtunk ejteni a papírra, füzetbe, ha éppen megindult valamiért a festék. Az ujjaink is kékek voltak rendszerint!

ink

Most mély tiszteletet érzek azok iránt, akik a régi időkben képesek voltak megírni a regényeket úgy, hogy nem a számítógép gombjait kellett nyomogatniuk, hanem árkus papírokra róni a sorokat, tintát törölgetni az ujjaikról, nem is beszélve a petróleum lámpa fényéről.

Mennyivel könnyebb dolgom van nekem. Csak felkelek ötkor, felkapcsolom a villanyt, felforralom a vizet a teához, kávéhoz, bekapcsolom a laptopom, és már alkothatok is! Aztán megnyomok még pár billentyűt, és ti olvashatjátok, ha akarjátok, hogy éppen ma mit akarok megosztani veletek!

tollak

Ha már itt tartunk, hogy honnan hová fejlődünk, és hogyan találunk kreatív megoldásokat arra, hogy megkönnyítsük a magunk és mások életét, akkor nézzük meg kicsit bővebben a Wikipédián a golyóstoll történetét! Itt olvashatod el! Nagyon izgalmas látni a folyamatot, hogy hányan próbálkoztak a megoldással! De végül sikerült, és ahogy mondani szoktam: “Már megint nekünk a legjobb!” Ha kézzel akarunk írni, itt a kényelmes, praktikus golyóstoll, ha géppel, akkor már nem klimpírozni kell egy zajos masinán, csak elegánsan bökdösni egy klaviatúrát. Könnyű javítani, átalakítani, tisztázni a szöveget, és ott van még a helyesírást ellenőrző program is!

Remélem, ez a gondolat téged is megragadott, és ma boldogan fogsz nekilátni az írásnak, a gyertyafénynél körmölő, foltos ujjú elődökre gondolva! És ha még ez sem elég a jóból, vannak már programok is, amelyek még a rokonértelmű szavakat is megkeresik nekünk! Itt nézheted meg. Angol nyelvű az oldal, állítólag híres írók, dalszerzők is használják! Alliteráló vagy rímelő szót is segít találni…

Ez nem tűnik túl jobb agyféltekésnek. Olyan nekem, mint a tolató radar. Segít, segít, csak az önjáró képességünket veszítjük el, és egy automatára hagyatkozunk az agyunk helyett, pedig az mindent megtanul, ha hagyjuk! Egy hentes tud milliméteres gyönyörű szeleteket vágni a szalámiból, és benne van a kezében a 15 deka. De ha mindig a gép vágja és méri az adagot, akkor nem lesz benne soha…

Tehát ne essünk túlzásokba kütyük, írói programok terén sem, de éljünk azzal a szabadsággal és lehetőséggel, amit a technika ad, és írjunk, írjunk, írjunk!

 

Örömteli és alkotó napot kívánok!

Oláh Gyöngyi www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb időpint húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*