5 remek tipp, hogy kitartóan írj!

Ahhoz, hogy folyamatosan írj egy blogot, ahhoz, hogy megírj egy regényt, ahhoz, hogy kiadj egy kötetet kitartóan kell dolgoznod. Arról már sokat beszéltünk, miért nem tudunk elkezdeni írni, részletesen megbeszéltük, hogyan lehet feloldani a blokkokat.  Most beszéljünk arról, az esetről, mikor már elindultunk, elkezdtünk írni, de még nem vált szokássá a rendszeres alkotás. Mi segít a következetes munkában?

1. Miért? Legyen meg a válaszod arra a kérdésre, hogy miért is csinálod ezt? Akár egy nagy papírt is kitehetsz magad elé, vagy bármilyen kreatív módon emlékeztetheted magad a célodra! Tudjátok, nem téglát hordunk, hanem katedrálist építünk! Nem blogot írunk, hanem közösséget építünk! Nem sorokat írunk egymás alá, hanem mesét varázsolunk és csillogó tekinteteket látunk lelki szemeink előtt egy iskolai író-olvasó találkozón!

childbook

2. Az akaraterő bankodat ne merítsd le. Egyszerre egy olyan projekted legyen, amiben komolyabb erőfeszítést kell tenned. Ha most regényt akarsz írni, nem biztos, hogy a fogyókúrát is kell erőltetni. Sőt biztos nem. Majd lefogysz, ha kész a nagy mű, és szép akarsz lenni az író-olvasó találkozókon. Ideális esetben, ha már rég érett benned a műved, de eddig alkotás helyett ettél, előfordulhat hogy hipp-hopp lefogysz, mert kimegy belőled az ezzel kapcsolatos feszültség!

3. Tudd, hogy éppen minek van prioritása az életedben, és ahhoz szervezz minden mást. Ugyanúgy, ahogy az előbb említett akaraterő is véges, az időnk is az. Ne beszorítsd a naptáradba az írást, hanem adj neki elsőbbséget! Beszéltünk róla, hogy napi 15 perc is elég, de azt vedd komolyan!

4. Ne törődj az érzéseiddel! Hogy ez milyen fából vaskarika? Arról volt szó eddig, hogy vigyük bele az érzéseinket az írásainkba! Igen, az érzelmeinket vigyük bele, de azokat a félelemből fakadó érzéseket, amelyek kis nyavalygó hangon kezdenek minket lebeszélni az írásról fáradtságra, időhiányra, sürgős csokievésre és egyéb fontos dolgokra hivatkozva, na őket ne hallgassuk meg!

5. Azonnal fuss neki újra! Ha kimaradt egy nap, ha lecsúsztál egy határidőről, ne abba fektesd az energiád, hogy ostorozod magad, mert akkor nem marad erőd az újrakezdésre. Márpedig az a legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb visszaállj az eltervezett ritmusra. Nekem is nagyon nehéz volt most visszatalálni hozzátok, pedig csak egy névnapos hétvége meg egy balatoni leruccanás jött be a képbe, de már kiestem a ritmusból, és elkezdtem halogatni, hogy írjak Nektek, pedig még a múlt pénteki művész randevúmról sem meséltem, és azóta is annyi minden történt, ami érdemes lenne a megosztásra! Kapaszkodj vissza hamar a szekérre, ne kelljen még többet futni utána!

Az Erő legyen Veled!

Örömteli és alkotó napot kívánok!

Oláh Gyöngyi www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb időpont húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

 

 

1 Comment

  1. Jó tanácsok…Megpróbálom őket alkalmazni jövőre. Mert ötletem az kismillió van, de a 2015-2017-es évek gázosak voltak. Másfél év munka, rendetlen konyha(jövőre a fürdőszoba, de a fenti félkész), így nemigen értem rá érdemileg foglalkozni vele. Más egyébről nem is beszélve, ami közbeszólt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*