5 hasznos tipp, hogy elhidd, érdemes írnod!

  1. Ne mutasd meg senkinek, főleg a barátaidnak és a rokonaidnak ne, a készülő művedet. Nem kell, hogy nekik tetsszen! Nem ők lesznek az olvasóid! Ráadásul ez egy belső ügy. Egy „isteni”alkotó folyamat. Volt egy regény ötletem, éreztem, ahogy formálódik bennem. Leírtam az első három oldalt. Megmutattam egy barátnőmnek. Fanyalgott. Nagyon pozitívan. Azt mondta: „Ennél te sokkal többet tudsz!”. Azóta is itt van a gépemen ez a kezdemény. Nem volt kedvem folytatni. Ez olyan, mintha nem főztem volna meg a paprikás krumplit, csak beleszórtam volna egy tálba a hozzávalókat, és megkóstoltatom valakivel. Azt mondaná: „Ez borzalmas!”. Így most nem eheti sem ő, sem én, sem Te, sem mások a csodás végeredményt! Azért most meggondolom, lehet, hogy elkeresem… és készre főzöm! Neked van félbehagyott munkád?

    colored-pencils-1073675

  2. A jobb agyféltekés írás tréningeken nincs kritika. Azért vagyunk ott, hogy megszabaduljunk attól a belső szabotáló hangtól, amelyik megakadályozza a kreativitásunk kiteljesedését. Kérlek, Te se kritizáld magad. Lehet tanulni dolgokat az írásról, lehet javítgatni, amit írtál, de igazán magában a folyamatban fogsz fejlődni. A mennyiség fog átcsapni minőségbe. Írj sokat!
  3. A jobb agyféltekés írói tanfolyamok végcélja, hogy piacképes írások készüljenek. De ezt már balosan intézzük, akárcsak a szövegben a hibajavítást. Mikor áramló, jobbos állapotban vagy, tilos azzal foglalkozni, hogy most gójának írtad a gólyát. Majd kijavítod, mikor elolvasod, és fájdalmasan feljajdulsz, hogy hogyan írhattad ezt le. Úgy írtad le, hogy nem a hejesíráson helyesíráson volt a fókusz. Ugyanígy külön folyamatban gondolkodunk azon is, hogy mitől lesz eladható a könyvünk. Kell a tervezés, kellenek az ismeretek egy nagyobb lélegzetű munka izgalmassá tételéhez, az érdeklődés, a feszültség fenntartásához. De előbb kezdj írni, majd utána, ha már van 20-50-100 oldalad, lehet alakítgatni. Ez diplomamunkáknál is érvényes.
  4. Lehet, hogy a nagynénikédnek, – aki orosz irodalmat tanít leendő bölcsészeknek, tehát szakértőnek tartod, – nem tetszik, amit írtál, de ez nem jelenti azt, hogy nincs legalább egy, vagy ezer, vagy akár egymillió ember a földön, akinek pont a TE műved az életét megváltoztató olvasmány! A legtöbb író azt mondja, azért jó írónak lenni, mert lélekemelő érzés, mikor valaki megírja: „Az Ön könyve megváltoztatta az életemet!”
  5. Igen, sok jó író van. De egyik sem olyan, mint Te. „Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!” És Te vagy a legjobb Te, igaz? Ezt nálad jobban senki nem csinálja! Ez igaz az életedre és az írásaidra is! Én annak idején nagy lelkesedéssel kezdtem bele Kerouac Úton című művébe, azt gondolva az előzetes ismereteim alapján, hogy ez a regény a szabad életről abszolút nekem való, és ugyebár méltán világhíres. Nem tudtam belőle két oldalnál többet elolvasni. Valamiért nem az enyém. Az egyik volt gimis társam meséjét a kis patakról, ami még papírra legépelt formában van meg, itt őrizgetem, és sokat jelent nekem, időnként újraolvasom. Neked is van ilyen élményed, hogy egy híres író műve nem jött be, egy „ismeretlen” szerző könyvét pedig rongyosra olvastad, annyira szereted?

Gondold meg, és igyál írjál! A világnak szüksége van arra, ami csak benned él!

Örömteli és alkotó napot kívánok!

Oláh Gyöngyi www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát, a legjobb időpont húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*