HOGYAN VÁLJUNK SIKERES ÍRÓVÁ?

Sikeres író bárkiből lehet, belőled is!  Két út van előtted. Az egyik a szenvedés útja. A másik az örömé. Azt hinnéd, az örömösök vannak többen, de nem…

Ha kiírod magadból a bánatod, ha őszintén beszélsz arról, min mentél keresztül, akkor ezzel meg tudod szólítani azokat, akik hasonló cipőben járnak, de nem találtak megértésre, vagy nem tudták megmutatni valódi énjüket, mert szégyellték az igazságot.

Ilyen könyvek a Bridget Jones, a Vadon, az Ízek, imák, szerelmek, az Apa és fia. A szingli, az anyja elvesztésének feldolgozására képtelen felnőtt nő, az idilli életből minden józan észérv ellenére kilépő sikeres újságíró, a válás után gyerekével magára maradt apa – mind olyan nehézségekkel küzdenek, amelyek velünk vagy a környezetünkben bárkivel előfordulhatnak.

De kik az örömködők? Vannak olyan szerzők, akik nem nagyívű alkotásokkal lettek híresek, talán első írásaik kissé bugyutának is tűntek, mégis, megtalálva a közönségüket, piacképesnek bizonyultak, és szerzőik a sikerélmény folytán a továbbiakban is írtak, és minden könyvvel jobbak lettek, hál az önbizalomnak és a gyakorlatnak.

Mi is a lényeg akkor? Az, hogy történjen velünk valami nagyon durva? Vagy az, hogy legyünk vidámak és gátlástalanok, és írjunk bármit, ami eszünkbe jut, csak legyen szerencsénk vagy egy jó marketingesünk?

Ennél azért bonyolultabba történet. Bizonyára porosodnak fantasztikusan jó könyvek íróasztal-fiókokban kéziratban, vagy raktárakban kinyomtatva, és nem jutnak el a világhírig, pedig megérdemelnék.

Egységes recept nincs. De ahogyan az író tanfolyamokon is szoktam mondani, ha írtál már valamit a papírra, akkor abból előbb lesz valami, minta a hófehér, érintetlen papír vagy monitor van csak előtted! A legegyszerűbb tanács- vagyis, hogy „Csináld!” – itt is érvényes. Írni, írni, írni!

Az egyik mondás, ami nemrég talált meg engem, így szól: „Minden hirtelen jött siker mögött 10-20 év munka van.” Lehet, hogy ez a „munka” nem hagyományos értelemben értendő. Talán megéltél valamit, talán feldolgoztál valamit, talán túljutottál valamin, talán blogot vagy naplót vezettél, talán tényleg csak írtál és írtál az asztalfióknak ingyen, szabadidődben – és egyszer csak kiderült, hogy ez már könyvbe kívánkozik, vagy könyvvé állt össze.

Tedd meg ma az első lépést a sikeres írósághoz! Írj ma is valamennyit, és tudatosítsd magadban, hogy író vagy. Innen a sikeres író már nem is lesz akkora ugrás. Jó munkát!

Örömteli és alkotó napot kívánok!                

Oláh Gyöngyi Leonida

www.leonida.hu

“Arra, hogy elültess egy fát a legjobb alkalom húsz éve lett volna. A második legjobb időpont ma van.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*