10 TANÁCS A MILLIOMOS BLOGGERTŐL

Blogger királynő

Grace Bonney a Designe*Sponge – kezdetben hobbi bloggere, ma már cégvezetője – egy évtized alatt birodalmat épített. Lelkesedését nem veszítette el, de az egészségét igen, mivel túlhajtotta magát, állandóan jelen volt az összes lehető közösségi médiában. Idén januárban diagnosztizáltak nála cukorbetegséget.

Akkor most ne blogoljak, mert beteg leszek? Blogolj, mert blogolni kell, csak fogadjuk meg az ősi közmondást: “Más kárán tanul az okos”. Grace nem fog ezen megsértődni, hiszen pont ezért adta közre a tapasztalatait Marie Forleonak egy interjúban, hogy okulj belőlük!

designsponge

 1. A legfontosabb, amit az elmúlt két évben megtanultam, hogy az interneten „nem rakhatod az összes tojásodat egy kosárba”. Nem valósíthatod meg az összes ötleted, szelektálni kell! Lehet, hogy egy projektet át kell adnod másoknak, ha új dologba akarsz kezdeni.
 2. Régebben arra bátorítottam az embereket, hogy merjenek önmaguk lenni, ma már inkább úgy mondom, merjék magukat jól érezni a bőrükben blogolás közben is.
 3. Írd le, vedd fel, forgasd le, csináld, ami jön! Ne görcsölj rá, élvezd és mutasd meg másoknak is, ami neked örömöt okoz! Nem kell túltervezni!
 4. Nem baj, ha néha amatőrnek látszol! A tökéletesség nekem unalmas. Jobban élvezem, mikor látom, hogy valami még fejlődőben, kiforróban van! Frissnek, előremutatónak érzem az ilyen produktumokat.
 5. A legjobb írásaim akkor születnek, mikor erős érzelmeket élek át, mikor érintettnek érzem magam. Írj arról, ami Neked fontos, az fog ütni, az lesz őszinte!
 6. A kudarc szó negatívan cseng, de nekem a lehetőséget jelenti a tanulásra. Mindig sokat tapasztaltam, sok mindenre rájöttem, ha valami nem működött elsőre.
 7. Megtanítottam magam megbocsájtani magamnak, ha hibázom. Sokkal kevesebb energiát fordítok a drámázásra, inkább koncentrálok a megoldásra, és a végén több időm marad az előrevivő és vidám dolgokra.
 8. Az, hogy imádom, amit csinálok, nem jelenti azt, hogy nem fordul elő, hogy munkának érzem.
 9. Ha nem élvezed az írást, ne csináld! Az olvasók megérzik, hogy nem szívből írtad. Ne erőltesd, hogy 8-10 posztod legyen egy nap!
 10. És végül Grace apukájának tanácsa: “Soha senki nem fog úgy hinni az üzletedben, mint Te! Ne is várd el senkitől, a leglojálisabb munkatárstól sem! Tudd, hogy ez a Te dolgod!”

14712356_223117021437992_3869269460678344704_n1

Ha Grace munkái, tapasztalatai és  könyvei arra inspirálnak, idén még jöhetsz a Blogger Workshopra http://www.leonida.hu/blogger-workshop/ bevezető áron november 22-én és december 16-án, hogy Te is megoszd a világgal, amit csak Te tudsz!

Örömteli és alkotó napot kívánok!

Oláh Gyöngyi www.leonida.hu

“Arra hogy elültess egy fát, a legjobb alkalom húsz éve lett volna. A második legjobb alkalom ma van.”

 

2 Comments

 1. Az 5. ponthoz:
  Azt én is megfigyeltem, hogy csak olyan témával kapcsolatban tudok írni (rövid, egyperces novellákat szoktam írogatni), ami érzelmileg megfog. Aztán az már teljesen mindegy, hogy ez az érzelem pozitív, vagy negatív. Amivel kapcsolatban nincs meg ez az érzelmi kötődés, arról nem tudok írni.
  Az én meglátásom: Ha érzelmi alapon írsz, akkor mindig jók lesznek az írásaid! Ha csak úgy írsz, mint amikor az iskolában a fogalmazványaidat írtad, akkor lehet, hogy tetszetősek, választékosak lesznek az írásaid, de nem élethűek, nem lesz igazi „ízük“.

  Rudolf Th

  • Kedves Rudolf! Igazad van. A legrosszabb kritika, amit kaptam, – és ez jogos volt!, – hogy nem vagyok benne az írásomban. “Szép is, jó is, de hol vagy Te ebben?” – kérdezte egy barátom. Azt hiszem, az ilyen művek azok, amiket illedelmes iskolásként kipréselünk magunkból, de nincs bennük vér, nincs bennük élet, nincs bennük szenvedély!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*